ipek böcekçilik

Datça’da İpek Böcekçiliği

datca-ipek-bocekcilik-6

Özlem arkadaşımız bu işe gönül vermiş , ailesi de ona destek oluyor. Bir çok insanın özverisiyle olan bir iş, bir gönül işi. Şimdilerde Hızırşah İpek  dokuma atölyesinde ipek dokuyan 3 – 4 bayanın dışında yeni yetişen gençlerden bu işe talip olan, merak duyan yok . Datça’da yerel dilde ipek böceğine Guş diyorlar, ipek böcekçiliği işi için de Guş Tutmak deniyor. Tezgahlardaki ipek ürünlere bakarken , bu yaşanılan aşamalar, harcanan emekler çoğu kez kimsenin aklına gelmez. İpliğin elde edilmesi ayrı bir konu , bunun tezgahlarda dokunması ayrı bir konu.

datca-ipek-bocekcilik-13

İpek Böceği Kozaları 11.gün toplanıyor, 4- 5 gün sonra kelebek oluyor, bu aşamaya gelmeden kozaları sıcak suya sokmak gerekiyor yoksa kozayı delip uçup giderler , kozalar da telef olur. Fotoğrafta Özlem Görgülü dallardan kozaları toplarken görülüyor.

ipek böceği kozalarının temizlenmesi

Kozaların dallardan toplanacağı 5 haziran tarihinde yine Özlem Görgülü’nün ipek böceği yetiştirdikleri yere gittim. Eş dost birçok kişi yardıma gelmişlerdi. Kozaların toplanması bir günü alıyor.  İnsanların birbirine yabancılaştığı günümüzde onlar bir araya gelerek bir şeyleri paylaşabilmekte , birbirlerine destek olabilmekte.

datca-ipek-bocekcilik-17

Bu aşamadan sonra kozalar Bursa’ya yollanıyor, oradan kendilerine ipek iplik olarak geliyor. Bu kadar kozanın iplik haline gelmesi için bayağı bir iş var, bu şekilde daha ekonomik oluyormuş. Eskiden ve şimdilerde zaman zaman belgelediğim gibi sıcak kazana atılan kozalardan çıkan iplikler gelemger denen tahtalara sarılarak çile haline geliyor. Bununla ilgili sayfamın linki. Bürümcük ( İpek ) çekimi.

datca-ipek-bocekcilik-14

Günümüzde Datça’da ipek böcekçiliği birkaç kişi tarafından Hızırşah’ta sürdürülüyor, o da yazımın başında belirtiğim gibi sembolik miktarlarda. Çünkü bu her aşamasında yardımlaşma gerektiren bir iş, günümüzde aynı uğraşla uğraşanlar kalmayınca yardım edecek kişi bulmak zor. Önce kozalar üretiliyordu, iplik haline gelmesi için Bursa’ya gönderiliyordu şimdi gördüğüm kadarıyla ipek böceği besleme işi az miktarda oluyor. İpek dokumalar bu işe gönül vermiş birkaç kişinin çabasıyla bir müddet daha sürdükten sonra Datça’nın diğer bölgelerinde olduğu gibi bırakılacak diye düşünüyorum.

datca-ipek-bocekcilik-16

Hızırşah eski ilkokulunda faaliyet gösteren İpek Dokuma Atölyesi her yıl birçok kişi tarafından ziyaret edilen bir yer. İpekçilik Hızırşah’ın adını ülkemize ve dış dünyaya duyuran bir uğraş. Maalesef kültürel ve turistik açıdan böylesine önemli bu çalışma tam anlamıyla sürüdürülemedi, yaygınlaştırılamadı. Bunun sebepleri ayrı bir araştırma konusu.

Kozadan İpek İplik Elde Edilmesi ile ilgili linkim, Bürümcük ( İpek ) Çekimi

 

Sayfalar: 1 2

2 yorum

  1. Merhaba, Kocaeli Gebze den ulaşıyoruz size. Sınıf öğretmeniyim. Sınıfımda ipekböceğinin yaşam öyküsünü gözlemlemek istiyoruz ancak yumurta ya da tırtıla nereden ulaşacağımızı bilemedik. İnternette satılan kaozalarda yumurta yoktur diye düşündük. Yumurta ya da tırtıl konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir