Datça’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Coşkuyla Kutlandı

 

 

29 Ekim Pazar Günü Cumhuriyet Bayramı programının dışında etkinlikler vardı. Bunlardan biri her ayın son pazar günü Datça Pazar yerinde yapılan bit pazarı etkinliği, diğeri de Reşadiye’de düzenlenen Geleneksel Boğa Güreşleri idi. Bu konuya özellikle değinmek istiyorum, 12. si düzenlenen boğa güreşlerine ilgi çok büyüktü. Bayramlarda göremediğimiz kalabalıklar buradaydı, binlerce Datçalı güreşleri izlemek için gelmişti. Bunu eleştirmek için yazmıyorum, aslında bu konu epeydir araştırmak istediğim bir konu, zaman zaman Datçalılardan bu konuda bilgi almaya çalışıyorum. Bazılarına neden buradasın diye sorduğumda ” Gelenek ” şeklinde cevaplar aldım. Evet yüzlerce yıl eskilere dayanan, insanımızın belleğinde ayrı bir yeri olan etkinlikler. Datça’nın geçmiş yıllarında Boğa Güreşleri Reşadiye’de 30 Ağustos Zafer Bayramı günü yapılırmış. O yıllarda şimdiki gibi dışarıdan gelen boğalar pek yokmuş bildiğim kadarıyla, kendi aralarında bir eğlence, bir araya gelme etkinliği.  O Yıllarda bir araya gelmek, eğlenmek için fazla imkanlar yok. Hıdrellez de o yıllarda önemli, günler öncesinden hazırlıklar yapılıyor, o gün heyacanla bekleniyor.

 

Arabanızı park etmek için bir kilometreden fazla gitmeniz gerekecek şekilde bir kalabalık. Şimdiye dek birkaç kez izleme imkanım oldu, yaralanan bir boğa genelde olmuyor. Alınlarını birbirine yaslayarak yapılan bir güç gösterisi, gücü kalmayan kaçıp gidiyor. Zaten sahipleri de  hayvanların zarar görmemesi için çok dikkatli, öyle bir durum olmadı olduğunda hemen müdahale ederler. Benim değinmek istediğim konu ne zaman bayramlarımız da böyle heyacanla, bu denli kalabalıklarla kutlanır olur bu kazanımlarımızın anlamını daha iyi anlamış oluruz diye düşünüyorum. Atatürk’ün bizlere armağan ettiği bayramların anlamları, vurguladığı, unutmamamız gereken öğeler pek çok. O günlerde ülkemizi işgal eden Emperyalist devletler bugün de aynı şekilde iş başında. Çevremiz acı ve umutsuzluklarla, esaret altında  kıvranan toplumlarla dolu. Milli bayramlar sadece çocuklarımızı izlemek için geldiğimiz günler olmaktan çıkmalı, onlara sahip çıkmalıyız. Son yıllarda halkın katılımıyla bayramlarımız daha coşkulu bir birliktelikle kutlanmakta. Akşam yapılan Fener alayı da bunun bir göstergesiydi. Ülkemizin birçok yerinde de bunu gördük.

 

Saat 08.00 de Şenkaya Kavşağı’ndan başlayan yürüyüşe binlerce Datçalı katıldı. Çoluk, çocuk, genci yaşlısı bir araya geldiğimiz Cumhuriyet Bayramı heyacanını gördük. Her görüşten Datçalı Cumhuriyet’in önemini, kazanımlarının bilincinde  yola çıkmıştı, sel olup Cumhuriyet Meydanı’na aktılar. Benim için fotoğraf çekmek çok zordu, herkes cep telefonları ile bu anları fotoğraf ve videolarla kaydetmekle meşguldü, kimileri canlı yayın ile görüntüleri Sosyal Medyaya aktarıyordu.

 

En önde okul bandosu, arkasında meşalelerle yürüyen askerler ve onların arkasında Datça halkı coşkuyla yürüdü. Rahatsız edici bir slogan olmadı, birlik ve beraberlik havası hakimdi.

 

Vatandaşların bir kısmı Cumhuriyet Meydanı’nda yerlerini almıştı, kortejin alana gelmesiyle coşku daha da arttı.

 

Datça Belediyesi’nin geleneksel olarak düzenlediği Cumhuriyet Konserinde bu yıl Hüseyin Turan ve arkadaşları ile coştuk. Fotoğrafta da görüldüğü gibi Cumhuriyet Meydanı ve çevresi tıklım tıklım kalabalıktı. Konserde Muğla Büyükşehir  Belediyesi’nin de katkılarını belirtmek lazım. Aşık Mahzuni Şerif’in ” Sarı Saçlım Mavi Gözlüm ” parçasıyla başlayan konser Datçalıları mutlu etti. Burada kısa bir konuşma yapan Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ” Cumhuriyet erkeğiyle, kadınıyla birlikte üretip, özgür ve adaletli bir şekilde birlikte yönettikleri rejimin adıdır. Cumhuriyet bugün burada erkeğiyle, kadınıyla  birlikte bu konseri izlediğimiz rejimin adıdır ” diyerek Datçalıların Cumhuriyet Bayramını kutladı..

Sayfalar: 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir