hobi bahçeciliği

HOBİ BAHÇECİLİĞİ ve TOHUM TOPRAKLA BULUŞUYOR ETKİNLİĞİ

Datça Yerel Tohum Derneği, 20 Nisan 2018 günü Kızlan Mahallesindeki arazilerinde, geçen yıl ürettikleri tohumları toprakla buluşturarak hobi bahçeciliği için alan belirlemesi yaptılar.

datça yerel tıhum etkinliği
Kızlan Mahallesine yakın  tarım yapılan araziye doğru Tülay arkadaşın arabası ile giderken gelincik tarlalarının sürülmüş olduğunu, taze patateslerin toplanmış olduğunu gördüm. Karpuz, domates, salatalık tohumları ekilmiş. Uzun ince, tozlu ama manzarası güzel bir yoldan Datça Yerel Tohum Derneği’nin etkinliği gerçekleştirdiği yere ulaştık. Daha önceden tanıdığım Kubilay, Fehim ve Rıza beylerle karşılaşmak beni mutlu etti Bayan arkadaşlar tohumları toprakla buluşturmaya başlamıştı bile.

yerel tohumlar dikiliyor
Kızlan Mahallesi rüzgarlıydı, geçen araçlar da tozu dumana kattılar. Datça Yerel Tohum Derneği Başkanı Zeki Karacan ile röportaj yaptım. Zeki Karacan: ” Datça Yerel Tohum olarak geçen yıl, ilk yılımızdı. Tohum toprakla buluşuyor etkinliğini kamuoyuna, basına duyurup, yapmıstık. Bu yıl ikincisi kısmet oldu bize. Bu yılı iki program içinde yapıyoruz. Gecen yıl bir projemiz vardı, ilk yılımız diye ertelemiştik. Biz geçen yıl 46 çeşit cins ve türde tohum ürettik. Bu kutsal ve güzel bir şey. Datça’ya bir ilk yaşattık. Datça Yerel Tohum olarak bu tohumları ekip, üretiyoruz. Geçen yıl bir üreticiye tohum verdik. Bu yıl dört üreticiye verdik, bizim kontrolümüzde, zehirsiz toprakta, zehirsiz üretim yaparak çalışmamızı yapıyoruz. Atalık tohumlarımızı Datça halkına yetiştirmeye çalışıyoruz. İkinci programımızı, gelen bir talep üzerine gecen yıl düşünmüştük. Bu yıla ertelediğiz projemiz: Hobi Bahçeleri, Arkadaşlar burada hayatında hiç toprakla uğraşmayan , özellikle Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerden, dışarıdan gelenlerin talebiyle oluştu. Biz ekmeği, biçmeyi bilmiyoruz, biz toprağı bilmiyoruz, yardımcı olur musunuz diyen arkadaşların talebiyle , biz hedef olarak HOBİ BAHÇECİLİĞİNİ öne çıkardık. Bu yıl yaklaşık bir dönüm civarında bir yeri hobi bahçeciliğine, iki dönüm kadar yeri Datça Yerel Tohum Derneği olarak tohum üretimine ayırdık. Şu ana kadar 11 arkadaşımızın müracaatı var. Bir kısmı elli metrekare, bir kısmı yüz metrekare gibi farklı şeyler istedi. 50 metrekare ve katları olarak arkadaşlarla tanzim ediyoruz. Tabiî ki kurallarımız var bu işle ilgili. Tamamen zehirsiz toprakta, zehirsiz üretim olacak. Atalık tohumların dışında ekim üretim yapılmayacak. Kimyasal ilaç kullanılmayacak. Ekim, biçim, dikim ve tohum çıkarma bizim rehberliğimizde, bizim kontrolümüzde yapılacak. Bu işi bir okul gibi düşünün. Önümüzde ki yıllarda daha ne yapabiliriz diye bakacağız. Amacımız burada ki okulları da buraya çekebilmek. Okul öğrencilerini, gençlerimizi, çocuklarımızı buraya çekebilirsek, bu ülkenin tohumunu, tarımını kurtarmanın en güzel aktivite olduğunu düşünüyorum. İki yıldır hep şunu söylüyorum: BİR ÜLKEDE TOHUM ÖZGÜR DEĞİLSE, O ÜLKENİN ÖZGÜRLÜĞÜNDEN SÖZ EDEMEYİZ. Mutlaka tohum özgür olmalı. Bütün amacımız bu. ”

hobi bahçeciliği
” Datça Belediye Başkanımızın sayesinde, Cumartesi ve Çarşamba Pazarın da sabit tezgahımız var. Orada üreticilerimizi, tüketicilerimizi bilgilendirme amaçlı, broşür, bildiri ve yayın organları dağıtıyoruz. Ürettiğimiz ürünleri de Datça halkına sunuyoruz. O noktalarda herkes tohum takası yapıyor, alışveriş yapabiliyor, soruları varsa gelip bilgi alabiliyor. Her hafta standımız açık. Hobi Bahçeciliği için de 2018 sonuna kadar Datça Yerel Tohuma müracaat edebilirler.’ dedi.
Datça Yerel Tohum bir eğitim okulu gibi. 19 Nisan’da tohum ekmişlerdi, bu yıl da aynı tarihlerde tohum toprakla buluştu. Geçen yıl 1.sini yaptığımız 1.sini yaptığımız  ” Datça Tohum Toprakla Buluşuyor Festival Şenliğinin ” bu yıl ikincisini yaşama geçireceğiz ” derken Tam tarih daha sonra açıklanacak.
Ben oradan ayrılırken, bamya, böğrülce, kavun, karpuz gibi tohumlar direkt toprağa ekiliyordu. Fideler peyder pey toprakla buluşuyordu. Bir avuç gönüllü, çok farkındalık yaratacak bir işe imza atıyorlardı. Bir ülkede tohum özgür değilse, o ülkenin özgür olduğu söylenemez diyen Zeki Karacan’a Datça halkının gerekli duyarlılığı gösterip birçok konuda yardımcı olacağına inanıyorum.

Haber ve Fotoğraflar Esmeri Alev Ekebaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir