datça yel değirmenleri

Datça Yel Değirmenleri

hızırşah yel değirmeni

Diğer ikisi Karaköy yoluna bakan Değirmen Yakası denen tepe üzerinde, arka arkaya sıralanıyor, öndeki yıkılmak üzere. Bu değirmenlerin de umlardan kalma olduğu söyleniyor, yapım yılı ile ilgili bilgi alamadım.

hizirsah-degirmenleri-2

Sağlam olanının içinde ocak ve nişler, taş merdiven var. Gezdiğim tüm değirmenlerde plan hemen hemen aynı, bunun  da kapısı güneybatı tarafında. Yıkılacak durumdaki değirmende çevreden toplanan düzgün olmayan taşlar kullanılmış, hatta yuvarlak taşlar da az değil. Fotoğraftaki değirmen gördüğüm değirmenlere göre daha genişti.

Sındı Yel Değirmenleri

sındı değirmenleri

Sındı Örencik tepelrinde üç adet değirmen durmakta, bunlardan biri kelebek değirmeni. Yazıköy’deki kelebek değirmenden sonra duvarları kalan ikinci değirmen. Yel değirmenleri Knidos yolu üzerinden görülüyor. Akın Pilavcı bu değirmenlerden zaman zaman bana bahsetmişti, fotoğraftaki Sındılı Bekir Ustanın değirmeni kendi yapmış, Bekir Usta burada dört tane de kelebek değirmeni dediğimiz yatay eksen üzerinde dönen değirmenlerden yapmış. Yazıköy Çalıca tepesindeki kelebek değirmeni bu değirmenlerden birisinin malzemeleriyle yapılmış diye Akın Pilavcı sözünü etmişti. Fotoğrafta Bekir usta yapımı değirmen görülüyor. Bu değirmenlerde bilyeli mekanizmalar sayesinde değirmenin ekseni rüzgar yönüne göre hareket edebilmekteydi.

sindi-degirmenleri-2

Sol üstte diğer yel değirmeni, öbür fotoğraflar Kelebek değirmene ait.

sindi-degirmenleri-3

Değirmenin içinde bir şey kalmamış, plan diğer yel değirmenleri ile aynı. Merdivenler aynı şekilde yukarı kata çıkıyor. Kapı güneybatı yönünde, yine bu yöne bakan pencerenin karşısında da bir pencere bulunuyor. Değirmen diğer gördüğüm değirmenlerin bir çoğuna göre dar gibi.

Sayfalar: 1 2 3 4

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir