datça değirmenbükü dinsel yapılar

Datça Yarımadası’nda Bizans Yapıları

degirmenbuku-kilise-6

Görüldüğü gibi tonoz örtüde çatlak var, bu şekilde kaldığı taktirde yakın bir zamanda çatı çökebilir.

degirmenbuku-kilise-7

 

degirmenbuku-kilise-8

Yapının arka tarafındaki duvarlar.

degirmenbuku-kilise-9

Yapıya bitişik kemerli küçük bir bölüm var.

degirmenbuku-kilise-10

Tonozlu yapının içinden görünüm.

degirmenbuku-kilise-11

 

degirmenbuku-kilise-12

Tonozla örtülü büyük yapının çatısı ortadan çatlamış her an çökebilir,  bu gibi yerlerde gezerken dikkatli olmalı. Alt katta sütunlar ve kemerler bulunan bir bölüm var, bu yapıdaki geniş, düz zemin taşların harçla birbirine tutturulması ile örülmüş. Şimdilerde bu gibi bir yeri demir kullanmadan yapamazsınız. Bu konuyu geçmiş yıllarda araştırdığımda çevredeki taşların oyuklarla dolu olduğunu gördüm ki burada da bu tür taşlar kullanılmış, harç bu deliklere dolarak taşları kilitliyor. Horasan harcı zaten zamanla taşlarla bütünleşiyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2 yorum

  1. Muzaffer bey çok güzel bir buluş. Bu kompleks yapının yakınından bakmadan kesin bir şey söylenmesi olanaksız gibi. Yelda hanım da aynı şeyleri söylemiş galiba. Özellikle tonozlu yapıyı çok ilginç buldum. Bean ve Cook üstadlar arazide yaptıkları uzun ve yorucu gezilerinde bu kompleksi görememişler.Hizmetiniz takdire şayandır. Bahsettiğiniz Kapıtaş yoluna motorlu (ne Tür?) bir araç girebiliyor mu? Tekrar teşekkürler…Esin Turnalı.

  2. Sevgili Muzaffer hocam 08.02.2016 tarihinde üç aile Yazı Köye yaptığımız gezide, Değirmen yanı büküne yaptığımız yürüyüş de bu bahsettiğiniz yapıyı gezdik, inanın yüreğimiz sızladı, başka bir ülkede olsa yer yerinden oynar bu kadar kıymetli bir eserin kaybolmasından, gerçi o kadar duyarsız olduk ki hangi bir duyarsızlığımızı konuşalım, emeğinize, yüreğinize sağlık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir