koca kara in mağarası

Datça Mağaraları

datca-bagalti-magarasi-4

datca-bagalti-magarasi-5

Yağmur suları toprak ve kayalardan geçerken karbondioksit açısından zengin asitli bir hale geliyor, bu sular kolay eriyebilen kayaçların çatlaklarından sızarak kimyasal aşınma yaratırlar. Kireçtaşı, alçıtaşı, kumtaşı, konglomera türü kayalar kolay aşınabilen kayalardandır. Kimyasal aşınma sonucu oluşan mağaralara Karstik mağaralar deniyor.

Karstik araziler, kolay eriyebilen kayalardan oluşuyor.

Konglomera: Kum ve çakılların basınçla sıkışması ile oluşan kütleler, bu tür kütleler su ve rüzgar gibi etkenlerden kolay etkileniyor, çökmeler meydana geliyor.

datca-bagalti-magarasi-6

Mağaraya yaptığımız yürüyüş.

İncirli İn Mağarası

kagi-inceburun-magara-1

Buradaki mağaralar Kargı koyundan İnceburun’a giden patika yol üzerinde, İncirliğin dediğimiz koyun yükseklerinde, denize bakar vaziyette. Manzara yine mühhiş.

kagi-inceburun-magara-3

Yanyana irili ufaklı mağaralar var, biri oldukça büyük, mağaralar hayvan barınağı olarak kullanılmış. Denizcilik yıllarında bu mağaraları kerteriz olarak kullanırdım. Birgün yürüyerek buralara geleceğim aklıma gelmemişti.

kagi-inceburun-magara-4

Kayaların içinde doğal sığınaklar. Yağmur sularıyla çzülmüş karbonatlı malzemenin kayalarda yaptığı şekiller görülüyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

3 yorum

  1. merhaba Muzaffer bey,
    “Mesudiye” bölgesini çOk severim. Geldiğim’de “keşif tur”larınıza mümkünse katılmak isterim. Sayenizde harika bilgiler öğreniyorum. Yüreğinize sağlık…

    sağlıcakla,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir