koca kara in mağarası

Datça Mağaraları

kap krio mağara

Knidos Deveboynu Yarımadasının güneyi ve açık denize bakan batı kısımları kayalıklarla kaplı, bu kayalıkların arasındaki mağaralar oldukça ilginç. Fotoğraftaki mağara Kap Krio’nun ( Deveboynu ) güneyindeki kayalıkların arasında oluşmuş. Kayaların hareket etmesi ve yağmur sularının etkisiyle oluşmuş olduğunu düşündüm. Kayaların hareket etmesi derken Kap Krio depremlerden etkilenmiş, fay kırıkları olan bir kara parçası. Mağaranın tepesinde parça parça büyük kayalar her an düşeceklermiş gibi ilginç bir şekilde duruyorlardı.

knidos deveboynu yarımadası mağara

Büyük bir mağara çevredeki tonlarca ağırlıktaki kayalarla birlikte ilginç görüntüler var.

kap-krio-14

Yine bu mağaranın aşağısında gördüğümüz küçük bir oda büyüklüğündeki mağara sert kayaların arasında konglomera denilen ( çakıl, kum gibi maddelerin sıkışması ile oluşmuş ) kütlenin tepedeki çatlaklardan sızan yağmur sularını etkisiyle göçmesi ile oluşmuş bir mağara gibi görünüyordu.

kap-krio-45

Asıl ilgimizi çeken mağara, küçükbaş hayvanların ağılı olarak kullanılıyor görüldüğü kadarıyla. Mağaranın eni 12 , derinliği 8 adım,.

kap-krio-50

Burada da parça parça kayalar duvarlardan ve tavandan sarkıyordu, tavan kısmındaki boşluk kubbe gibi derinlere doğru gidiyordu.

mağara şekilleri

Mu mağarada da sarsıntıların kayaları hareket ettirdiğini düşünüyorum, mağaranın oluşmasında diğer bir etken de çatlaklardan sızan yağmur suları. Fotoğrafta kayalardaki traventer benzeri karbonatlı oluşumlar görülüyor. Bu mağarada ve çevresinde koyu sarı, turuncu renkler ağırlıktaydı. Mağaraya Yaptığım Yürüyüş.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

3 yorum

  1. merhaba Muzaffer bey,
    “Mesudiye” bölgesini çOk severim. Geldiğim’de “keşif tur”larınıza mümkünse katılmak isterim. Sayenizde harika bilgiler öğreniyorum. Yüreğinize sağlık…

    sağlıcakla,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir