kaya tırmanışları

Datça Kaya Tırmanışları

datca-kaya-tirmanisi-30

Bugün tırmanışa gelen Müjdat Kantarlı’yı denizden tanıyorum, teknesiyle turist gezdiriyor, şimdi tekneler karada, yakın bir zamanda bakımlar başlar. Bu boş anları böyle bir sporla değrlendirmesi ne güzel, Olivier’in gözetiminde bugün 7. tırmanışı olacaktı. Olivier doğayı, paylaşmayı seven bir insan, Müjdat arkadaşa sabırla eşlik etti. Tırmanışlarda emniyet kolonlarını kuşanıyorsunuz. Bacaklarınızı ve belinizi saran sağlam kemerler, beldeki kısma tırmanma ipi bağlanıyor.

datca-kaya-tirmanisi-18

Olivier Nicolet ilk tırmanışı yapıyor, warm up ( ısınmak ) diyor tırmanışa başlarken, ısınma tırmanışları bunlar, zor rotalara çıkmadan önce vücudu alıştırmak gerekiyor. Biz de yürüyüşlerde ısınmadan ani dik bir tırmanış yaptığımızda nefes mefese kalırız, burada da öyle. Emniyet ipini Müjdat arkadaş tutuyor, Olivier ona ne yapması gerektiği talimatlarını veriyor, boş ver, boşluğu al gibi, tabii ingilizce konuşmalar oluyor. Bizim gibi kişiler tırmanırken ipi tutan kişi oldukça önemli, tecrübe gerektiren bir iş. Gözü hep tırmanışçıda olmalı,Bu arada benim de İngilizce pratiğim gelişiyor, basitçe de olsa birçok şeyi anlayabiliyoruz, anlatmaya çalışıyoruz. Olivier de Türkçe konusunu geliştirmekte.

datca-kaya-tirmanisi-19

Çıkıntılı kayalardan geçmek kolay değil, aşağıdan bakınca her yer tutunulacak gibi görünüyor ama tırmanmaya başlayınca durum öyle değil, bazı yerlerde tek parmağınızı bile sokacak bir oyuk bulamadığınız oluyor, gelecek fotoğraflarda böyle rotaları göreceksiniz. Özel ayakkabıları var, uçları biraz sivri, oyuklara kolayca girebiliyor, kauçuk, esnek tabanlı. Bu sporda parmaklarınız ve ayak uçlarınızla tutunma şansınız var, tabii kol, bacak, omuz ve hatta karın kasları oldukça gelişmiş oluyor.

datca-kaya-tirmanisi-20

Sıra Müjdat Kantarlı’da, Olivier onun ipi kemerine bağlamasını dikkatlice izliyor, uyarılarını yapıyor. Biraz sonra tırmanma başlıyor, Müjdat Bolt denen kayalara sapanmış civatalara kemerinde takılı olan Karabinaları takarak tırmanmaya devam edecek. Boltlar yerine göre bir veya birbuçuk metre aralıklarla sıralanıyor. Olivier iki ton ağırlığı taşıyabilir diyor. Bolt denen civataya geldiğinizde yaylı karabinayı, biz klips dedik oradayken, ipe geçirip onu vidaya takıyor, ondan sonra diğer civataya doğru tırmanma devam ediyor.

datca-kaya-tirmanisi-4

Bazen umutsuzluğa kapılıyorsun, artık tamam dediğin anlar oluyor ama biraz dikkatli bakınca ummadığın bir şekilde kayayı geçip gidiyorsun. Mücadeleci bir ruh isteyen bir spor, kolayca pes edenlerin yapacağı şeylerden değil.Şahsen doğa sporlarının bir çoğu böyledir, denizcilik te öyle. Yumuşak huylu, çabuk pes eden insanlar önce heves ederler ama sonra bırakır giderler. Doğa kalbi yumuşak ama sert mizaçlı insanları sever, çabuk ve doğru karar verme, olumsuzluklarda çözümler üretebilme gibi yetenekler ister.

datca-kaya-tirmanisi-31

Karşı taraftaki kızıl kayalar, Olivier buraya Balık sektör diyor, yukarı taraflarda bir zamanlar kullanılan bir çöplük var, çöplükteki naylon poşet ve şişeler rüzgarla doğaya yayılıyormuş, Olivier her gelişinde torba torba bu çöpleri toplamış, belediyeye haber vermiş gelip alacaklarmış.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir