bürümcük çekmek

Bürümcük ( İpek ) Çekimi

burumcuk-cekmek-12

Gelep tahtası ağaç dalından yapılıyor, saranlar sıkça değişti.

burumcuk-cekmek-13

O gün bir ara Hızırşah evlerinin arasında dolaştım, bu evler bana sıcacık gelir, pencereleriyle size gülümseyerek bakar gibidirler.

hızırşah

Bu zamana kadar Hızırşah köyünde bunun gibi birçok güzel etkinlik yapıldı ama hiçbiri, Gelep Şenliği de dahil sürekli olamadı. Köylerde birileri etkinliği sürüklemedikten sonra bir araya gelip etkinliklerin devmı gelmiyor, eğitimli kişilerin bu etkinliklere önderlik ettiklerini de fazla göremedim. Birçok etkinliği sürükleyenler kadınlar oluyor, Datça kadınları bu açıdan erkeklere göre daha yenilikçi, atak. Ve eski ilkokul binasında başlatılan ipek dokuma projesi devam etmesine karşılık 2010 yılındaki bu güzel etkinliği maalesef bir daha göremedik. Bu gibi etkinliklerde o zamanlar Hızırşah Köyü muhtarı olan Mehmet Çengel’in çabalarını da yazmak gerekir.

gelep çekmek

17 haziran 2015 tarihinde uzun bir aradan sonra arkadaşların haber vermesiyle tekrar Hızırşah’a giderek Bürümcük – İpek Çekimi işlemini görüntüleme şansı buldum. 2010 yılında 15 – 20 kişiyle başlayan Hızırşah  İpek Dokuma çalışmaları bugün az sayıda inan tarafndan yürütülüyor. Fotoğrafta kazanın başında bürümcük çekme  işini yöneten Havva Görgülü tecrübesi ile hala gençlerin başında ipek dokuma çalışmalarını sürdürüyor.

Gittiğimde kazanın altındaki ateş  yeni yakılıyordu, o gün Hızırşah’ın pazarıydı, rüzgar dumanı pazar yerine doğru savurunca, dumanı engellemek için çalışmalar başladı. Yerdeki toprağa su dökülüp elde edilen çamur kazanın etrafına sıvandı, fırın gibi bir şey oluştu, duman da kesildi.

ipek bceği kozası ve kozadan çıkan kelebekler

Mehmet Çengel ipek elde edilecek kozaları getirdi, biraz gecikildiği için bazılarından kelebekler çıkmıştı.

Sayfalar: 1 2 3 4 5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir