bürümcük çekmek

Bürümcük ( İpek ) Çekimi

burumcuk-cekmek-17

Çiğdem arkadaşımız 2010 yılında bürümcük giysisiyle Gelep sararken, şimdi çoluk, çocuk sahibi.

yıkanan geleplerin asılması

Gelepler hemen yıkanarak kuruması için iplere asılıyor.

bürümcük çekme

Kazanın başında bürümcük çeken iki kadına da bakınca yüzlerinde bugüne aktarılan antik bir tecrübeyi görüyorum. Kendileriyle yok olup gidecek ince bir sanatın hüznü yüreğinizi burkuyor. Tuttukları iplik gemişten bugüne uzayan bir zaman aslında.
Nihat Akkaraca “Datça manileri kitabında bürümcükle ilgili söylenen bir maniyi açıklarken ” Eski günlerde bürümcük işi gerçekten önemli bir kadın işiydi. İpek böceklerinin çıtlatılması, beslenmesi, temizlenmesi, ipeğin çekilmesi, çözülmesi, dokunması ve işlenmesini sadece kadınlar yapardı. Bunların içinde bir de bürümcüğün bükülmesi vardı. Bu iş tarlada , yolda her yerde yapılırdı. Kadın boş zamanlarında yerine göre bürümcük büker , ipekle oya ve nakış işleri yapar, boş durmazdı “dedikten sonra maniyi söylüyor.

Büke giderim büke
Bürümcük büke büke
Yaz yarine mektubu
İçini döke döke

Nihat Akkaraca ( Zamanın sesi- Datça Manileri ) Burada Nihat Akkaraca Ağabeyimi de saygıyla anıyorum . 11 Şubat 2009 da kaybettiğimiz Nihat akkaraca Araştırmalarıyla Datça’nın geçmiş yıllarına ışık tutmuştur, sitemdeki Nihat Akkaraca sayfamda kendisi ile ilgili bilgi veriyorum.

burumcuk-cekmek-9

Biraz ilerideki kazanlarda da ziyaretçiler için keşkek hazırlanıyor. Bu gelenek geçmişte Kozadan ipek çekilen ev sahibi tarafından yerine getiriliyordu.Bu yemek verme işini Datçalı Araştırmacı Yazar Nihat Akkaraca bloğunda şu şekilde belirtiyor “ Bürümcük çekmeye gelenlere verilen öğle yemeği; Bu yemek en az bürümcük çekimi kadar önem taşırdı o günlerde. Bürümcük çekme işi, her yılın aynı günlerinde yapıldığından , yemek çeşitleri değişmezdi, hep aynısı olurdu. Sanki “ yılın menüsü ” gibi.: Başrolde gabak dolması, gabak çiçeği dolması, üzüm yaprağı dolması, patates ve kabak kızartması (yoğurtlu), tabii çorba ve bulgur plavı. Çekilecek kozası çok fazlaysa, bazı bürümcük sahipleri keşkek de verirlerdi.” Fotoğrafta Muhtar Mehmet Çengel keşkek kazanını karıştırırken.

burumcuk-cekmek-10

2010 Yılındaki Gelep Şenliği oldukça ilgi çekti, Hızırşah köyü hareketli bir gün yaşadı. Fotoğrafta zamanın Datça Kaymakamı Mustafa Kaya ve Datça İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuray Kabaş etkinliği ziyaretlerinde görülüyor, projenin yaşama geçirilmesinde Datça Belediyesi ile birlikte katkıları oldu.

burumcuk-cekmek-11

Yaşlılar da böyle bir etkinliği tekrar yaşamaktan çok muyluydular.

Sayfalar: 1 2 3 4 5

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir