Bugün Bene Yarın Sene İkinci Gün Çalışmaları

bugun-bene-yarin-sene-6

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edb. Bl. Yrd.Doç.Dr.Ümral Deveci Datça Türküleri ve içerikleri ile ilgili analizlerde bulundu. Datça’ya ait en tanınmış türkü olan ” Şu Kumyer’in Ovası” türküsü analiz edildi. Doç Dr. Ümral Deveci Türküler ait oldukları bölgenin kimliğidir diyerek elimizde bu yöre ile ilgili birkaç türküden başkasının olmadığını belirtti. Ümral Deveci, bunun nedeninin yaşlıların ve gençlerin türkülerin önemini anlayamamaları ve zaman içersinde turizmin de etkisiyle modern kültürün yerel kültürün üzerini örtmesi olabilir diye düşüncesini belirtti. Eldeki diğer türkü ” Akşam oldu aşamadım dağları” nın da az bir bölümü günümüze gelmiş. Bu arada Yurdagül Uslu bizlere Şu Kumyer’in ovası türküsünü seslendirdi.

bugun-bene-yarin-sene-7

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fak. Türk Dili ve Edb. Bl. Frof Dr. Namık Açıkgöz “Datça Yarımadası Mezartaşları ve Kitabeleri ” başlıklı bir sunumda bulundu. Namık Açıkgöz’ün bu konuda Datça’nın Taşa Yazılan Tarihi isimli bir kitap çalışması da bulunmakta. Namık Açıkgöz bu çalışmalar esnasında kendisine Datça Yerel Tarih derneğinden arkadaşların  yardımlarından, birlikte yaşadıkları anılardan söz etti. Yaka, Yazıköy, Reşadiye, Sındı ve Eski Datça’daki mezar taşlarından örnekler gösetererek kitabelerinde yazılanları okudu. 1700 lü yıllara kadar uzanan bu mezar taşları sayesinde Datça ‘nın geçmiş zamanlarında yaşayanlar hakkında bir bilgi sahibi olduk. Tabi özellikle Ağa ailesi Tuhfezadelere ait mezar taşları dikkati çekiyordu. Hocamız çok eski mezar taşlarının yosunlandığı için okunmasının oldukça zor olduğunu  söyleyerek Karaköy ve Reşadiye camilerindeki kitabelerin içeriklerinden söz etti.

bugun-bene-yarin-sene-8

Sabancı Üniversitesinden Prof. Dr. Tülay Artan “Tuhfezadeler: Küçük bir aile, büyük bir coğrafya ” başlıklı sunumunu yaptı. Tülay Artan Başbakanlık Osmanlı Arşivinde yaptığı araştırmalar sonucunda bu konuda bir makale de yazmış. ” Datça Yarımadasında yolculuk ve manzaralar. Giritli Ali Agaki ve Tuhfezadeler Hanedanı” başlıklı yazısı birçok yerde yayımlanmış. Tuhfezadeler’in Osmanlı’nın  kırsal hanedanlarından olduğunu,  iktidar ufuklarının sülalerinin devamı ve rahat bir yaşam sürmekten ibaret olduğunu belirten Prof. Tülay Artan Kırsal Hanedan terimini kendisinin dile getirdiğini henüz Osmanlı tarihinde bu konunun tanımlanmadığını belirtti.

bugun-bene-yarin-sene-9

Doğa Derneği Alan Savunma Koordinatörü Okan Ülker ” Datça Bozburun Yarımadası Florası ve Yörenin Bitki Çeşitliliği Açısından Önemi ” başlıklı bir konuşma yaptı.  Okan Ülker Yarımadanın genel özellikleri,  koruma statüleri, hapitat tipleri, vejetasyon, flora, endemizm, denizel bitkiler, yarımadanın etnobotanik açıdan önemi, ekosistem fonksiyonları açısından Datça bitkileri, yarımadada bitki çeşitliliğini tehdit eden unsurlar, bitki çeşitliliğini yarımadada sürdürebilir şekilde koruyabilmek için yapılması gerekenler gibi konularda oldukça geniş ve yararlı bilgiler verdi. Bu bilgilerden gelecek günlerde oldukça yararlanacağımı sanıyorum.

bugun-bene-yarin-sene-10

Son olarak Datça Yerel Tarih Derneğinden Semra Geremeli  derneğin hazırlayıp, bastırdığı ” Datça’da Hayatın  İçinden Bitkiler ” kitabıyla ilgili çalışmaları, anılarını anlatarak kitabın içindeki bitkilerden bazıları için yazılanlardan söz etti. Kitapta bu bitkilerin yöresel isimleri, nerelerde kullanıldıkları, faydaları gibi konular yer alıyor. Semra arkadaşımız bu sunumu yaparken Datçalı birisi olarak çocukluğunda yaşadığı bu bitkilerle ilgili anılarını da anlattı. Örneğin ısırganların arasında yuvarlanırlar sonra da yanmalara karşı ebegümeci yaprağı sürerlermiş. Ebegümeci yaprağı yanma ve acıyı alırmış. Isırganların içinde yuvarlanmak romatizma için iyi gelir diye bilinirmiş. Tabii benim gibi ısırgan polenlerine alerjisi olan birisi bunu yaparsa vay haline..

Evet ” Datça – Bozburun  Doğal ve Kültürel Değerler Buluşmasının” ikinci günü de geçti. Üçüncü günü 15.06. 2013 tarihinde saat 17.00 de Kent parkta güzel bir www var.

Sayfalar: 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir