Bugün Bene Yarın Sene Birinci Gün çalışmaları

bugunbana-yarin-sana-11

Bu arada yalı taşları, gebekum kumulları, fay hatları ile ilgili geniş bilgi sahibi olduk. Prof. Kadir Dirlik bu alanların korunması konusunda öneriler getirdi. Yarımadadaki Antik yerlerde depremin etkileri, kil ocakları diğer bilgi sahibi olduğumuz konulardı.

bugunbana-yarin-sana-12

“Sanat Tarihinde  Knidos” konusunu bizlere Marmara Sanat Akademisinden Yelda Yalaman anlattı. “Tanrıçaların en güzeli Aphrodite için, Yarımadaların en güzelinde kurulmuş şehir.” diyen antik coğrafyacı Strabon’un sözüyle başlayan Yelda Yalaman, Knidos mermerlerinin nerelerde kullanıldığını, Knidos’lu önemli kişileri ve eserlerini, Knidos tıp okulunun diğerlerinden farkını, knidos tarım terasları, Knidos Anforaları, Knidos’un önemli tapınak ve tanrıları, Knidos Sikkeleri gibi pek çok konuda bilgiler verdi.

bugunbana-yarin-sana-17

Sanat Tarihi ile ilgili bilgilerden sonra Selçuk Üni. Edebiyat Fak. Arkeoloji bölümünden Doç. Dr. Ertekin M. Doksanaltı dünden bugüne Knidos kazı ve araştırmaları konulu sunumu yaptı. Hocamız uzun bir süredir duran Knidos kazılarını geçen yıl başlatan kişi, bu açıdan konuşmaları benim için ayrı bir önem taşıyordu. büyük ihtimalle gelecek yıl da kazılara devam edecek. 1700 lü yıllardan başlayarak Knidos’a gelen araştırmacı ve gezginlerin bıraktığı notlar, çizimler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra kazı çalışmalarından söz edildi, Dr. Ertekin M. Doksanaltı Knidos’ta kendi yaptığı kazı çalışması ve projeleri ile ilgili bilgiler verdi.

bugunbana-yarin-sana-13

Orman Mühendisi Atila Küçükala Datça Hurmasının biyolojik çeşitlilik bakımından korunması ve izlenmesi projesinde yer alarak raporda imzası bulunanlardan. 2008 yılında Muğla Özel çevre koruma Müdürlüğü tarafından Doğa Koruma merkezince hazırlanan rapora göre Datça Hurmasının Yarımada üzerindeki yayılışı ve koruma türleri hakkında bilgi sahibi olduk. Daha önce bu raporu okumuştum ve oradan aldığım bilgiler ışığında Datça Hurmasının yaşadığı vadilere giderek belgelemiştim. Tekrar bilgilerim tazelenmiş oldu.

bugunbana-yarin-sana-14

Son olarak yüksek Mimar Can Kaya geçmişten günümüze Datça Yarımadasında görülen mimari tarzlar ve buralardaki yaşam ile ilgili bilgiler verdi. Daha önce de Can Kaya’nın çalışmalarından faydalanarak yerinde gördüğüm Geleneksel Datça Mimarisi hakkında pekçok konuda bilgi sahibi olmuştum. Çok güzel sunumlar oldu, saatlerce sıkılmadan izledik, notlar aldık. Gelecek günlerde sayfalarımda paylaşmak dileğiyle.

14 haziran Cuma Günü Saat 10.00 da Yüksel Okulda Çalışmalar devam edecek. Yine Yarımada ile ilgili ilginç konular bu konularda uzman bilim adamlarınca sunulacak.

Sayfalar: 1 2 3

2 yorum

  1. Yine çok güzel özetlemişsiniz.Dilerim bu sayfayı ziyaret edenler gerekli duyarlılığı gösterip,soruların çözümüne gerekli desteği sağlarlar.Teşekkürler…

  2. Ülkemizin gündeminin ön sırasına yerleşen Taksim Gezi Parkı olaylarının yaşandığı bu günlerde DAÇEV in önderliğindeki sempozyumu düzenleyen ve emeği geçen herkese tebrik ve teşekkürler ancak fotoğraflardan anlaşıldığı üzere katılımın az olması ise çok üzücü…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir