datça'da bahar pikniği

Betçe Sanat Merkezi’nin Birinci Bahar Pikniği

Datçalı kadınlarımız marifetlidir, düğün yemeklerinde buna birçok kez şahit oldum. Yazı’da da böyle, tatığımız her şey biribirinden lezzetliydi. Baharın bütün güzelliği masalarda sunulmuştu. Sebzeler, salatalar, pasta, börekler, yöre kadınlarının yaptığı leziz zeytinler, bizim her hafta yemek için Yazı’ya geldiğimiz kuru fasulye bile vardı. Kısırlar çok güzeldi, birkaç kişi kısır hazırlamış ondan çoğul yazdım. Yerel tohumlarımız yok olduğu için yediğimiz birçok şeyin eski tadını  bulamıyoruz. Bu yörede hala birçok sebzede yerel tohum kullanılıyor, uzun bir zaman sonra kısırla marulu zevkle  yedim. Aldığımız marulların tohumlarından olsa gerek hep acı bir tadı var, önce suzuluğu falan öne sürdüler ama suyun içinde bile acı bir tadı oluyor. Yazın ektikleri domateslerde de görmüştüm yerel tohumları hala kullanıyorlar.  Dolayısıyle bu yörelerde ilaç ta yok ama fazla bir üretim olmuyor, kendilerine yetecek kadar ekiyorlar.

Karşımızdaki manzarada bu yörenin Kocadağı görülüyor, bir duvar gibi vadiyi kuzey rüzgarlarından koruyor. Ova boydan boya badem ve zeytinle kaplı. Çevremiz sarı çiçekler ve yeşilin tonlarıyla çok hoş görünüyordu. Etkinlik boyunca yemek ikramı hiç durmadı, yağmur geldiğinde közde daha pişmekte olan birçok şey vardı. Yazı Muhtarı Salih Bora bizden biraz sonra geldi, video çekmekten pek fotoğrafını çekememişim, Knidos’ta Fox TV de haberleri sunan Fatih Portakal ile birlikteymiş, buraya da davet etmiş ama yolun bozukluğu nedeniyle gelememiş. Fatih Portakal sosyal paylaşımlardan gördüğüm kadarıyla birkaç gündür Datça’da, haberlerde bahsedecektir büyük ihtimalle.

Beklediğimiz an geldi, Osman Karadeniz aldı sazı eline yörede sevilen türküleri çaldı, söyledi, Betçe Sanat Merkezi Korosu da ona eşlik etti. Eee müzik olur da Yazılılar oynamaz mı? Yıllar önce birlikte çalıştığım bir öğretmen arkadaşım vardı, Çanakkale yöresinden. Müzik oldu mu hocam ben kapı gıcırtısına bile oynarım diye takılırdı. Yazılıları görünce kulakları çınlasın onun bu sözü aklıma geldi. Yazılılar da müzik oldu mu hep birden kalkar oynarlar, neşeli, eğlenmeyi seven insanlar. Hayatta bana göre en büyük zenginlik bu, paranın içinde yüzen ama onlar gibi kalpten sevemeyen, eğlenemeyen pek çok insan var.

Kuru fasulyenin yanında en iyi ne gider, turp otu salatası, biz de yaparız ama buradakiler turp otu filizlerinden yapılanlar, çok seviliyor, her masada bolca vardı. Etkinliklerden, Yazı gezilerimizden hemen herkesi tanıyoruz. Tiyatro oyunlarında, folklörde hep varlar.

Buralarda oyunlara erkekler de katılır, eşiyle, kızıyla, torunuyla oyunlar oynanır.

Sayfalar: 1 2 3

2 yorum

  1. Çok güzel bir gün yaşamışsınız Datçanın böyle birlik ve beraberliğe ihtiyacı var keşke her köyde böyle etkinlikler olsa.

  2. Elinize, dilinize sağlık. İçten anlatımınız çok etkileyici olmuş. Sanki o anları yeniden yaşadım. Sevgi dolu kocaman yürekli, güzel sözlü siz Datça Detay’ın aramızda olması bizleri çok mutlu etti, neşemize neşe kattı. Teşekkürler Datça Detay.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir