datça nurlu bademi

Badem ile ilgili bilgiler, cinsleri, faydaları, yetiştirilmesi

Badem toplama, kırma gibi etkinlikler ailelerin, yaşlılarla gençlerin, komşuların bir araya gelmesini de sağlıyor. Sohbet ediliyor, birlikte zaman geçiriliyor. Geçmişte İmece olarak yardımlaşma çokmuş, bu zamanla birçok yerde olduğu gibi kaybolmuş görünüyor.

Sol attaki fotoğrafta Hızırşah köyünde Nurlu bademi kıranlar görülüyor. Hızırşah badem ağaçlarının en çok olduğu yerleşimlerden. Bunda arazi yapısı, iklim gibi etkenlerin etkisi büyük. Dağlık arazilerde, ılıman iklime sahip vadilerde, susuz koşullara dayanan bu ağaçlar bu bölgenin önemli geçim kaynağı. Bu kısımda Nurlu, Ak Badem ve Kababağ bademleri daha çok, erkenci bademler de yer yer görülen cinslerden.

Çağlalar toplandıktan sonra Temmuz sonlarında olgunlaşan bademler toplanmaya başlanır. Bunun için ağaçların altına çolgular serilir, sırıklarla alttan veya ağaca çıkarak bademler düşürülür. Bu zamanın geldiği kabukların açılmasıyla, rengiyle anlaşılır.

Daha sonra bademlerin yeşil kabuğundan ayrılması olayı var ki eskiden bu üreticiler açısından zahmetli bir işti. Şimdi badem kırma gibi o da makinalarla yapılıyor. Kabuğundan ayrılan bademler güneşte 3-5 gün bekletilir. Fotoğrafta Hızırşah’ta  bir badem kırma makinası görülüyor, günümüzde her yerde bu makinalar yaygın. Ücretle veya ürünün bir kısmını vererek bu makinalarda bademlerini kırdırabiliyorlar. Bu kırma işlemi sırasında biraz zaiyat olabiliyor, o bademler de değişik yerlerde kullanılıyor. Bazı üreticiler, özellikle Nurlu bademleri yine çekiçlerle kırıyorlar, bunda zaiyatı önlemek  veya ürünün az olması gibi etkenler etkili olabiliyor.

geleneksel pilav şenliği

Yöremizde badem birçok şekilde tüketiliyor, badem ezmesi, badem şekeri, bademli incir, ballı badem, çerez gibi. Fotoğrafta bademli incir yapılışı görülüyor, incirlerin içine badem konularak fırına veriliyor. Fotoğrafta Özcan Yılmaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Geleneksel olarak yaptığı Bademli Pilav Şenliğinden görüntüler var. Badem şekerleme, çikolata,  pasta endüstrisinde, badem yağı olarak kozmetik ve ilaç endüstrisinde olduğu gibi değişik tüketim alanlarında da kullanılmakta.

bademli incir yapımı

Bademli İncir Datça’nın badem kullanılan ürün çeşitlerinden. Bademler incire konulmadan önce pişiriliyor, göbekleri pembeleşinceye kadar pişmesi gerekiyor yoksa badem kurtlanırmış. Pişen bademler fotoğrafta görüldüğü gibi incire yerleştiriliyor, ardından incirler fırına konuluyor. Onlarda pembeleşinceye kadar fırında kalıyorlar.

Sayfalar: 1 2 3 4

6 yorum

  1. RESİMLER GÖZÜKMÜYOR LİNKLERDE BİR PROBLEM VAR HERHALDE DÜZELTİLMESİNİ RİCA EDİYORUM TEŞEKKÜRLER YAZINIZ İÇİN

    1. Ferit arkadaş bir ara bir değişiklik yaparken sayfalarımı silmiştim, 2017 yedekleri eksik olmuş, metinleri kurtardım ama fotoğraflar eksik kaldı, o sayfaların fırsat buldukça resimlerini koymaya çalışıyorum, uyarın için teşekkürler…Linklerde bir sorun yok..

  2. Datça bademini kabuklu mu almalıyız.? Ben yıllardır İzmir den Değirmen bakliyattan alırım.Ama her zaman kabuğundan çıkarılmış olarak.Kabuklu almak bu günlerde de olması gereken diye düşünüyordum ki,tazeliği ve yararı yönünden kabuklu olması da gerekiyor sanırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir