aslanlı anıt

Aslanlı Anıt’a Yürüyüş

aslanli-anit-22

Bu kısımlarda çalımsı bitkiler var, arada bir yol bitkilerle kapanmış oluyor.

aslanli-anit-23

Aslan kaidesinin bulunduğu tepeye doğru tırmanırken karşımızdaki kayaların görünüşü çok güzeldi, bu çeşit kayaları gideceğimiz anıtta da kullanmışlardı. Bence bu gibi yapıların yapılacağı yerler seçilirken  malzemenin kolay elde edileceği yerler de göz önüne alınıyordur.

aslanli-anit-24

1859 yılında İngiliz Charles Newton bugün İngiltere’de British Museum’da sergilenen aslan heykelini bu yoldan koya indiriyor, koya kürekli bir filikayla gelen Charles Newton heykeli savaş gemisine yükleterek Knidos’tan toplanan diğer buluntularla İngiltere’ye götürüyor, bunların arasında Demeter heykeli de var .Büyük bir ihtimalle kayaların arasında özellikle düzleştirilmiş bu yolu kullandılar, başka taraflardan indirme imkanı yok. 8 ton civarında ağırlığı olan heykeli vinçlerle kaldırarak taşıyorlar. Aslan heykelinin boyutlarına gelince daha önce 11 ton diye yazmışım, internette de birçok yerde bu ağırlık veriliyor, bazı yerde 8 ton diye yazıyor, herkes bir rakam söylemiş, tekrar araştırdım. Sergilendiği müzenin kayıtlarında boyu 1.82, uzunuluğu 2.89 olarak belirtilmiş , ağırlık olarak 7 tondan fazla deniliyor, ilginçtir net bir rakam verilmemiş.  Bir yapının üzerine böyle devasa bir heykeli oturturken ağırlığı elden geldiğince azaltmayı düşünmüşler, biçimi ona göre yapmışlar. Yine British müzesi ve diğer bazı kaynaklarda heykelin yapılış yılı olarak M.Ö 2. yıl belirtiliyor.

aslanli-anit-25

Arslan’ı kütükler üstünde taşımak için çok uygun bir zemin, biz de aslanın indirildiğini düşündüğümüz yolu takip ediyoruz. Yolun bazı kısımlarında taş duvarlarla yol desteklenmiş.

aslanli-anit-26

Yol koyun bu kısmına doğru gidiyor. burada tekrar vinçle tekneye yüklemişlerdir.

aslanli-anit-27

Yolun ucunda aslanlı anıt göründü, düzlük oraya doğru gidiyor, bu kısımlarda ardıç türü bitkiler yolu daraltmış. Aslanlı Anıt’ın çevresini daha önceki gelişlerimde araştırdım, anıtta ve Knidos surlarında kullanılan taş blokların çıkarıldığı taş ocakları var. Bir defasındaki yürüyüşümü Knidos’ta mermer çıkarılan bir yer var mı amaçlı yapmıştım, antik dönemde kullanılmış birçok taş ocağına rastladım. Heykeli Charles Newton’un grubundan bir arkeolog 1858 yılında buluyor. Nasıl bulduğunu bilemiyorum, araştırma gezisi mi yaptı, anıtı denizden mi gördü, yoksa yöredeki kişilerden mi öğrendi, Charles Newton’un buradaki kazılarını anlatan kitabında yazıyordur, okumuştum ama üzerinden çok zaman geçti. Aslanın götürülmesinde ve Newton’un Knidos’taki kazılarında Mehmet Ali Ağa’nın yardımlarını o kitabında anlatır. Maalesef bu ülkemizin birçok yerinde olmuştur, bu tarihi eserler bunların önemini bilmeyen insanlar için bir taş parçasından farksızdır.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir