2018 Menderes Yolu Yürüyüşü – Bir Masal Ülkesinin İçinde – İlk Gün

Geniş araziler, tırmanmalar uzun sürüyor, yürüyüş manzaraları bu anlarda daha güzel.

Çiçekler, yeşillikler hiç bitmiyor, kekik kokuları yürüyüşümüz boyunca vardı. Bazı yerlerde özellikle dikilmiş kekiklere rastladık. İlerlerde bir yerleşim göründü, yolda bekleyen arabalar vardı. Dağ Arama Kurtarma  ekipleri arabalarıyla da yürüyüşün birçok bölümünde karşımıza çıktılar. Bu yürüyüşte Menderes Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ali Yollu dizindeki sakatlık nedeniyle bizimle yürüyemedi ama onu yürüyüşün her evresinde karşımızda gördük. Bazen yürüme sorunu olanları arabasıyla alıp götürdü, yani kısaca kamp alanı da dahil hep bizimleydi.

Kavak ağaçları, gençliğimin ağaçları, Denizli’de her yerde onları görürdük, kirada oturduğumuz kerpiçten yapma evimizde ahşap merdiveni çıkınca bir teras vardı. Mürekkebimi, boyalarımı alıp orada resimler yapardım. Gördüğüm ne mi ? Kırmızı yuvarlak kiremitli kerpiç evler ve kavaklar.. Uzun yıllar resimlerimde o kavak ağaçları hep oldu, onları gördüğümde de o zor ama sevgi dolu zamanları hep hatırladım. Şimdi burada yaşam var dercesine Menderes vadilerinde göğe doğru uzanmaktaydılar.

Yürüyüşlerimiz boyunca badem ağaçlarına rastladık, tabii Datça’dan gelen biri için badem hemen dikkat çeken bir ağaç. Bazen arkadaşların çağlalardan tattığını gördüm, merak edip bir tanesini ısırdım, ısırmamla da yemeyi bırakmam bir oldu.

Büyük Menderes doğduğu yerden denize döküldüğü yere kadar 800 km lik bir mesafeyi katediyor. Ali Yollu ve arkadaşlarının hedeflerinde Menderes Yolu’nu son yere kadar götürmek var. Birkaç yıl gibi kısa bir zamanda Çal ve Güney ilçelerinin sınırlarında  kalan etaplar tamamlandı. Bu üç günlük yürüyüşte Çal ilçesi sınırları içinde kalan parkurlar yüründü. Broşürlerinde verdikleri bilgilere göre rotalar eski kullanılan yollar, patikalar temizlenerek, birleştirilerek oluşturuluyor.  Datça Karia yollarının birçoğu da uzun yıllar kullanılan patikalar ve yollar üzerinde, bir zaman sonra kullanılmayan bu yolları bitki örtüsü kapatıyor, temizlemek gerekiyor.

Menderes Yolu’nda dikkatimi çeken yolun yerleşim alanlarına, doğal ve tarihi zenginliklere mutlaka uğruyor olması. Bu sayede bölgenin yöresel özellikleri, kültürü hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Geçtiğimiz köylerde ilginç taş yapılar, sokaklar, tarlalarda çalışan insanlar, çobanlar karşımıza çıktı.

Öyle sıcaktı ki verilen her mola çok anlam ifade ediyordu,  Doğan Can arkadaşımız da burada.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

4 yorum

    1. Teşekkürler Zeki bey, büyük bir organizasyondu birçok kişinin, kuruluşun, emeği, katkıları olduğunu biliyorum, siz dahil emeği geçen herkese çok teşekkürler. Anılarımızda hep hatırlanacak bir zamanı yaşadık.

  1. O güzel anları tekrar yaşattınız, hissettirdiniz. Teşekkürler Muzaffer Hocam. Kaleminize, yüreğinize sağlık. Ekrem İpek Hocam ile bizleri onurlandırdınız, sevindirdiniz. Bir sonraki yürüyüşümüzde görüşmek üzere Denizli’den Datça’ya Menderes Yolu dolusu selamlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir