Karaköy Boğa Güreşleri 2

Boğa Güreşlerini seyirciler heyacanla izlediler

Bir ara Karaköy'den Hasan Yılmaz'ın yanına gittim. Her 30 Ağustos'ta Datça'da boğa güreşleri yapılırmış. Sabah bayram öğleden sonra da boğa güreşi. Güreşlerde genellikle Datça içinden boğalar güreşirmiş, bir yıl boyunca boğalar bakılır, özel beslenirmiş. Bu atalardan kalma bir şey diyor Hasan amca, kökleri çok eskilere gidiyor. Alanda binlerce insan var tabii yemek en büyük sorun bunun için bir kaç yerde köfte falan yapılıyor. Konuştuğum birisi köfte yerlerinin de ihale ile verildiğini söyledi. Öyle herkes yiyecek içine el atamıyor, köftecilerin önünde uzun kuyruklar oluşmuştu.

Boğa güreşlerinde değnekçiler görev başında

Boğanın birisi zor duruma düşerse sahibi ve değnekçiler koşup müdahele ediyorlar. Bu nedenle fazla zarar gören bir boğa görmedim, yalnız ben dörtten sonra oradan ayrıldm, en güçlü boğaların güreşi ondan sonra olacaktı. Basında kanlar içinde bazı fotoğraflar yayınlamışlar, bazı boğalar inatçı ve gururlu oluyorlar, gözleri bir şey görmüyor. Dün internette zalimlik, vahşet, seyredenler vahşi gibi yorumlar vardı. Binlerce insan, her kesimden, görüşten, tahsillisi, okumamışı güreşlere gelmişti. Bu öyle bir şey, bu etkinliği insanlar kendilerinden bir parça olarak görüyorlar. Vahşi insanlar, zalimler diye kestirip atmak ne derece doğru. Ki Datça insanı barışçı, uysal insanlardır, bunu başka bir şeyde aramak gerek.
Güreşlerde bir boğa diğerinin üzerine iki defa çıkarsa yenik sayılıyor, bu da bu güreşin kurallarından.

Boğa güreşinde cazgır

Evett, gelelim Cazgır denilen kişiye, güreşlerin en renkli kişisi o, hiç susmadan saatlerce konuşuyor. Şiirler okuyor, maniler söylüyor. Güreşle ilgili değnekçileri, görevlileri uyarıyor. Cazgır güreşen boğaları, sahiplerini tanıtırken yapılan bağışları ve kendisine verilen bahşisi de sık sık söylüyor. Reklamınızı yaptırmak için iyi bir yöntem. Cazgır Ali Ballı mani ile kendini tanıttı, emekli bir öğretmenmiş. Manilerin bir kısmını daha önce kullanmıştır ama bir kısmını hemen orada uyduruveriyor, uyduruyor diyorum edebi anlamda olmuyor
Keçi kellesinden yemem paça
Kılıncı vurmuyorum taşa
Karaköy arenasında güreşiyor
Bir çift pehlivan boğa baş başa
gibi veya
Derelerden kestim mersin, Hasan Dişsiz bey
Bahşisi gönderdi Allah bereket versin
Allah hasan beye daha çok paralar versin
Bir diğeri
Bahçelerde gök biber
Şimdiki kızlar pek kibar
Ne kadar kibar olsa da
oğlanlara itibar

Boğa Güreşleri için çok sayıda insan meydandaydı

Güreşlere Datça dışından gelen çok sayıda insan vardı. Muğla ve çevresinden çok sayıda boğa güreşmek için getirilmişti. Sultanhisar, Yerkesik, Yenice, Kızılağaç, Gökova, Aydın Kızılcaköy, Dereağzı gibi isimleri Cazgır söyledi durdu. Bu arada Cazgır.
Türkiye'de çarpışır insanların çeşit çeşit fikirleri
Bir aydır canla başla çalışıyor Karaköy'ün yakışıklı gençleri
Karaköy'ün yakışıklı gençleri için alkışş, satılık oğlanlarımız var
deyince bir kahkaha tuhfanı kopuyor.

Karaköy boğa güreşinde kalabalığın içine dalan boğalar

Güreş alanının etrafı tellerle çevrili idi, benim bulunduğum yerde açık bir kapı vardı, bir kaç kez dışarıya kaçan boğalarla yüz yüze geldik. Aslında hayvanda saldırmak gibi bir niyet yok ama can derdinde son hızla koşuyor, önüne çıkarsanız ezer geçer. İspanya'da insanları boğa önünde koşarken görür bunlar deli mi derdim ama heyacan verici gibi geliyor şimdi. Kapıya doğru boğa deli gibi gelirken herkes çil yavrusu gibi kaçışıyor, ters tarafa dönse hiç şansım yoktu.

Datça'dan Bekir Akyel'in boğası

Bu güreşlere Datça'dan da çok sayıda boğa katıldı. Bekir Akyel boğası ile görülüyor. Savaş Tatlı ( ben gittikten sonra güreşen bir boğası birinci olmuş ), Mehmet Tarla, Selim Memiş duyduğum isimlerdi. Ben giderken daha yeni getirilen boğalar vardı.

Boğa güreşlerinde rastladığım tanıdıklar

Datça'dan kimi arasanız oradaydı dersem abartma olmaz herhalde, giderken daha bir çok kişi arabalarla gelmekteydi. Güreş alanında tanıdık bir çok kişiye rastladım.

Boğaları zaptetmek kolay değil

Boğa sahipleri zaman zaman değişik görüntüler oluşturdular, boğaya sırtını dönmek tehlikeli her zaman dikkatli olmak gerekiyor. Boğaların isimleri de ilginç oluyor, Cavur Ali, Büyük ağa, Dalmaçyalı, Aslanbey, Kara efe gibi isimler verilmiş.

Değişik boğa görüntüleri

Boğaların bazıları çeşitli aksesuar ve kuşaklarla süsleniyor, bazılarında boğa sahibinin isimleri yazıyor. Bazı boğalar da güreş alanına girer girmez yere uzanıp kendilerini toprağa belediler, hatta bu şekilde bir miktar gittiler.

SAYFANIN DEVAMI...

Önceki sayfa...