datça dalış turları

İki Güzel Datça Günü, Yeni tanışmalar, Yeni heyacanlar…

Datça da bayram tatili nedeniyle oluşan turizm yoğunluğunu yaşayan kentlerden. Tatile gelenler bu tatil fırsatını kendilerine göre en iyi şekilde değerlendirmeye çalıştılar. Datça’nın berrak sularında kulaçlar atıldı, akşamları sahil lokantaları doldu, romantik bir gece geçirildi. Datça’nın değişik mekanları gezildi. Bazılarının tatilinde keşfetmek, yeni heyacanlar tatmak vardı, alternatif turizm olanakları değerlendirildi. Bayramın son günü ben de Uçan Balık Dalış merkezi’nin dalış etkinliğine katılarak, bu konuda bilgi sahibi olmuş oldum. Tabii  her zaman olduğu gibi suyun üstündeydim ama suyun altındaki o gizemli, büyüleyici dünyayı görme şansı bulan arkadaşların yüzlerindeki ifadeyi, heyacanlarını çgörünce olağanüstü bir zaman yaşadıkları anlaşılıyordu, izlenimler de hep olumluydu. Dalış turunun ertesi günü, bu etkinlikte tanıştığım iki genç arkadaşımla bir fotoğraf gezisi yaptık, Knidos’ta çok güzel fotoğraflar çektik. Bu sayfamda bu iki güzel Datça Günü’nün özetini göreceksiniz.

Dalış Turu

datça uçan balık dalış

Saat 10.00 da Datça limanından ayrılır ayrılmaz Datça Uçan Balık Dalış Merkezi kurucusu, ve dalış öğretmeni Kerem Bayrı dalış yapacak olanlara, önemli hususları, dikkat edilmesi gereken önemli noktaları anlatmaya başladı, malzemelerle ilgili açıklamalar yapıldı. Kerem Bayrı 1995 yılında başladığı tüplü dalış serüveninde  ülkemizin birçok yerinde dalışlar yapmış ama her defasında yolu Datça’ya düşmüş, Datça’nın pırıl pırıl suları, ilginç sualtı doğası onu hep çekmiş. 2011 yılından bu yana da Datça’da  Uçan Balık Dalış Merkezi ile dalma sporuna ilgi duyanlara, sualtı dünyasını merak edenere hizmet veriyor. Sportif dalış etkinliklerinin dışında değişik alanlarda da profesyonel olarak dalışlar yapıyorlar.

Uzman Dalıcı Eğitmeni, Acil İlk Yardım Eğitmeni, TSSF Rehber Dalıcı, Profesyonel Balıkadam olan Kerem Bayrı’nın Datça’da başlatmış oldukları yapay resif oluşturma çabaları daha önce haber sayfamda Alev Ekebaş arkadaşımın yazısı ile yayınlanmıştı, kendisiyle ilk kez bu dalış turunda tanışmış oldum. Datçamız dalış turizmine çok uygun bir sahil kenti, iklimi, doğal yapısı, berrak suları buna çok uygun. Maalesef ilçemizde ve ülkemizde turizm dendiğinde sadece deniz ve güneş akla gelmekte. Datça’nın sahip olduğu  alternatif turizm dallarını yaygınlaştırmak için  web sitemde elimden geldiğince çaba gösteriyorum. Bu güzel doğadan ve nimetlerinden faydalandığımızda onun kıymetini daha iyi anlayabileceğimizi, koruyabileceğimizi düşünüyorum. Düşünün bir topan adamız vardı, çevresi inanılmaz güzel sualtı dünyasını barındırıyordu, birçok canlının yuvasıydı, Azganlı koyumuz vardı çok güzel bir yerdi, kışın Datçamıza sığınan kuşların fotoğrafını orada çekmiştim, şimdi bu yerler haritada yoklar.

uçan balık

Dalış noktasına doğru giderken Kerem arkadaşın bilgi vermesi devam etti, diğer uzman dalgıçlar malzemelerin hazırlanmasına yardım ederek, kontrollerini son bir kez daha yaptılar. Datça’da sualtı dalışı için birçok nokta belirlenmiş, bu noktalarda havanın durumuna göre dalışlar yapılıyor, bu yerler genelde sualtı dünyasının canlı olduğu kayalık alanlar. Buralarda balıkların beslenebileceği yemler ve korunaklı alanlar bulunuyor. Bu alanlara en büyük zararı ağ atanların kayalara takılıp bıraktığı hayalet ağ denilen ağlar veriyor.

datça dalış yerleri

Gökliman’a yaklaşırken koy teknelerle dolmuş vaziyette, mavi yolculuk tekneleri koyda demirlemiş, Kargı dışında bu bölgedeki koylar oldukça küçük, birkaç tekneyle dolarlar. Bazı tekneler yeni rotalarına doğru yol almaktaydı, mavi ve yeşillerin içinde güzel bir manzara oluşturuyorlardı.

Teknemiz bayram tatilinin de etkisiyle doluydu, bazıları ilk kez dalış yapacaklardı, bazıları daha önce birkaç kez bunu yaşamışlardı, usta dalgıç olan birkaç kişi de vardı. Kerem arkadaşımla telefonda konuştuğumda bu günün uygun olduğunu söylemişti, böyle kalabalık olacağı aklıma gelmemişti. Ne zamandır böyle bir etkinliğe katılıp izlenimlerimi paylaşmak istiyordum ama hep tembellik ettim, sabah gidip akşama kadar bir tekne içinde dalış yapmayan birisi olarak biraz zor bir iş ama bunu yaşamam gerekiyordu.

datça dalış

Gökliman’ın arka tarafındaki Armutlusu burnuna doğru demir atıp, karaya bağlanan iple tekne sabitlendi. İlk olarak dalgıç arkadaşlar suya atladı. Bu dalış merkezleri Türkiye Sualtı Federasyonu üyesi, sertifika eğitimleri de veriyorlar. Malzeme kirası dalış fiyatının içinde anladığım kadarıyla. Sizinle gelip, dalmayanlar da tekne turu gibi bir fiyat ödüyor. Bunları sayfamın sonunda vereceğim iletişim adreslerinden öğrenebilrsiniz.

datca-ucanbalik-dalis-5

İlk dalışlar kıyıya yakın gerçekleşiyor, bu kısımlarda sular yemyeşil, pırıl pırıl. Eğitmen dalgıçla suya girdikten sonra burada da kısa bir açıklama yapılıyor, gözlük camı buğu yapmaması için ıslatılarak siliniyor. Kulakları dengelemek için burnun sıkıştırılması, ağızdan hava alış tekniği gibi bilgiler teknede anlatılmıştı.

datca-ucanbalik-dalis-6

Dalgıçlar ve talebeler dalmadan önce bir arada, sonra birlikte tek, tek dalarak yavaşça kayboluyorlar, berrak sularda hareketlerini renkli desenler şeklinde görebiliyorsunuz. Dalan kişi usta bir dalgıçla birlikte bu sihirli dünyaya adımını atıyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

2 yorum

  1. Harika bir yazı olmuş emeğine ellerine sağlık muzaffer abi, Gelecek seneyi datçaya gelmek güzel dostlarla tekrar sohbet etmek ve yeni yerler keşfetmek için iple çekiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir