Datçalı balıkçıların yakaladığı 8 kg lık kalamar

                 
 

Ana Sayfa

 
 

 

Muzaffer Özgen-Datça

ressam48@gmail.com

 

 

 

 

22 şubat 2011 günü Datça'lı balıkçı Selahattin kaptan ve arkadaşı ümit Datça yarımadasının Ege denizi tarafında 8 kg lık bir kalamar yakaladılar. Bu denizlerde genellikle en büyük kalamar boyunun, 1-1,5 kg olduğu düşünülürse kalamarın büyüklüğü daha iyi anlaşılır. Datça'nın Ege denizi tarafındaki Körmen limanından balığa çıkan balıkçılar kocagöz denilen mercanlar için denize bıraktıkları oltaları toplarlarken büyük bir ağırlık ve güçle karşılaşıyorlar. Derinliğin 400 m olduğu düşünülürse ve bir de oltalar elle çekiliyorsa bu kolay bir iş değil. Kalamarlar güçlü deniz canlılarıdır , böyle büyüklerini zaptetmek bayağı marifet ve güç işi. Balıkçılık yaptığım yıllarda bir çok kez kalamar avına çıktım , yakaladığım en büyük kalamar 1.750 gr oldu , iki yem kullandığımda aynı anda 1 kiloluk 2 kalamarların sunduğunu da biliyorum, bu inanılmaz bir olay ;olta denize takılmış gibi oluyor .Onun için Selahattin arkadaşın yaşadığı heyacanı anlayabiliyorum.

Yakalanan kalamar Datça Sanayideki esnafın da ilgisini çekti. Bir çok kişi kalamarı görmek için geldiler.

Gelelim kalamarın cinsine :bu yörelerde zaman zaman bu büyüklükte kalamar yakalayanlar oluyor , çoğunlukla eşek kalamarı denen bir cins ve pek rahbet görmüyor , eti sert oluyor. Eşek kalamarının arkalarındaki kanatçıkların kare şeklinde olduğunu hatırlıyorum, bu yönüyle diğer kalamarlardan farklı , küçüklerinden yakalamıştım. Bu o cins büyük ihtimalle , ama yine de su ürünleri alanındaki uzmanlar bu konuda daha çok şey söylerler.Son yıllarda açık denizlerden bir çok deniz canlısı denizlerimize geldiler , ve bunlar geldikleri çevre için oldukça yıkıcı sonuçlar doğuruyor. Bugün bu işgalci güçlerle dünyanın bir çok bölgesinde sorunlar yaşanıyor.

Ümit arkadaş kalamarı çeken balıkçılardan , oldukça yorucu olduğunu ve misinanın ellerini kestiğini belirtiyor.

Yörede patlakgöz denilen mercan türü Datça Yarımadasının gökovaya bakan kısmında derin sularda yaşayan bir balık türü. Kalın misinalara (90-100 lük )bağlanan kösteklerden oluşan oltalarla avlanılıyorlar.Oltanın en ucunda bir ağırlık bulunuyor köstekler yemlendikten sonra şamandıra denize bırakılarak bir süre sonra oltalar toplanılıyor.Genellikle 400 - 500 m ye varan bir derinlikte oluyorlar.Yarımadanın Ege denizi kısımlarında karadan biraz uzaklaştığınızda derinlik birden artar. Bu tür avlanmalarda çoğunlukla akü ile çalışan motorlu oltalar kullanılıyor.

Patlakgöz denmesinin nedeni:derin sularda yaşamasından dolayı diğer mercanlara göre daha büyük gözlere sahip olan balıklar deinden hızla çekilince basınçla gözleri dışarı fırlar , bu yüzden bu adı aldıklarını düşünüyorum.

 

 

Resim ve metinler izinsiz ve www.datcadetay.com Adresi belirtilmeden kullanılamaz.Web sitenizde paylaşmak için sadece linkini veriniz.