datça koyları

Datça Koyları

Datça yarımadası dağlık yapısı nedeniyle Akdeniz ve Ege tarafında irili ufaklı birçok koy bulunmaktadır. Datça koyları’nın bazılarına ulaşım sadece deniz yolu ile olabilmektedir, Datça limanına bağlı gezi tekneleri Akdeniz tarafındaki koylara günlük turlar düzenlemektedirler. Yarımada’nın Ege tarafı daha dağlık olup yolların bozuk olması nedeniyle ulaşılabilen koy sayısı azdır. Vasıtalarla ulaşılması mümkün olmayan koyların çoğuna yürüyerek gittim , çektiğim fotoğraf ve bilgileri bu sayfamda paylaşıyorum.Datça hala ülkemizin en temiz , doğallığı bozulmamış koylarına sahip. Datça koyları rüzgarlara karşı korunaklı şekilleri, pırıl pırıl suları ile doğal havuzlar gibidir. Son yıllardaki yapılaşma , bazı gezi teknelerinin dikkatsizliği koylarımızı tehdit etmektedir.

datça koyları

Datça’nın Akdeniz Tarafındaki Koyları : Doğudan, Balıkaşıran tarafından başlayarak sırasıyla; Lindos, Hurmalıbük, Günlücekbükü, Kurucabük, Kovanlık, Çiftlik koyu, Karabük, Sarıliman, Karaincir, Güllük koyu, Datça Limanı, Kargı, Armutlusu, Gökliman, İncirliğin, İnceburun koyu, Domuzçukuru, Kızılbük, Kargılıbük, Hayıtbükü, Ovabükü, Kurubük, Akçabük, Palamutbükü, Bükceğiz, Bağlarözü, Bağaltı, Domuz İni, Gıyrap Koyu, Knidos Limanı

Datça’nın Ege Denizi Tarafında Koyları : Küçük Çatı, Çatı, Ballıcabükü, Boynuzcuk, Armonika, Gerence, Alafakı, Eksera, Küçük Çakal, Çakal, Eski Liman ( Gölyeri ), Alavara, Meriç, Gereme, İnceburun, Karaköy Gerence, Yelimlik, Oturakçam, Merdivenli, Mersincik, Murdala, Poyraz liman, Değirmenbükü, Barkas, Knidos.

Akdeniz Tarafındaki Koylar

Doğudan başlayarak sırasıyla vereceğim, burada isimleri bilinmeyen birçok küçük koy da var, doğa yürüyüş sayfalarımda görebilirsiniz.

Lindos

lindos koyu

Hisarönü körfezi tarafında, Datça’nın en doğusunda kalan cennet koylardan, buradan itibaren Marmaris sınırları başlıyor. Lindos koyuna da Çatı koyuna giden toprak yolun tam karşısındaki 1,5, – 2 km mesafedeki toprak bir yoldan ulaşılıyor. Etrafı çam ağaçlarıyla çevrili büyük bir koy, denizden de gelenler oluyor. Çatı koyundan sonra endemik Datça hurmasının buunduğu Hurmalıbük geliyor.

Hurmalıbük

hurmalıbük koyu

Endemik Datça Hurması ağaçları ve çam ağaçlarıyla çevrili koy cennet koylardan, Deniz yoluyla gelinebiliyor, gezi tekneleri ve yatların uğrak yeri. Maalesef bazı tekneler tekne iplerini hurma ağaçlarına bağlayarak bu türü tehlike altındaki ağaçlara zarar vermektedir. Şimdiye dek buraya açılan datça hurma ağaçlarının çokça olduğu vadilerden iki yürüyüş gerçekleştirdim. Hurmalıbük – Lindos Koyu Yürüyüşü

Günlük Bükü

günlük koyu

Hurmalıbük’ten devam edersek Aktur’a doğru koylar var, bunlardan Günlücek bükü Hurmalıbük koyunundan hemen sonra geliyor, düzlük bir alanı var. çam ağaçlarıyla çevrili.

Karaali Bük

karaalibükü
Günlükbükü’nden sonra Karaali bükü geliyor, buraya akan endemik Datça hurması ağaçlarının bolca bulunduğu Karaali deresinden dolayı bu adı alıyor. Karadan ulaşmak çok zor, oldukça zorlu bir yürüyüşten sonra Karaali deresini aşarak buraya gelmiştim. Karaali Deresi Yürüyüşü

Aktur Koyları

aktur koyları

Aktur  Datça’ya 30 km mesafede, arka arkaya sıralanan üç koya sahip. Çiftlik, koyu, Kovanlık koyu, Kurucabük koyu. Aktur minübüsleri ve Datça Koop. ile gidebilirsiniz. Plajları mavi bayraklı, kum – çakıl karışımı. Kamping ve konaklama tesisleri var. Her havada teknelerin sığınabileceği yerler var. Fotoğrafta sol tarafta Çiftlik koyu, sağ tarafta kovanlık koyu görülüyor, iki koyu birbirinden Adatepe ayırmakta. Geniş bilgi için linklere tıklayın. Aktur Koyları

Kurucabük Dağları

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7

11 yorum

  1. Hepsi birbirinden güzel,açıklamalı fotoğraflar .Datça sevdalılarına anlamlı bir armağan,hele benim gibi artık buralara gitmeyi hayal bile edemeyenler için.Yüreğinize,ellerinize,ayağınıza sağlık.Nice gezmelere..

  2. Kimseye tavsiye etmeyin her geçen sene daha kalabalık oluyor.Yada kıymet bilecekler gelsin .Umarım Datça ile ilgili imar planları yürürlüğe girmez veya gecikir Tek temennim bu

  3. Öncelikle ememeğinize sağlık. Bu. Kadar detay vermeseniz keşke 🙂 bakir kalan yerlerden güzel Datça. Kıymet bilen insanlar gider görür umarım.

  4. Muzaffer Bey merhaba,

    Akdeniz tarafındaki koylarda kurucabük’ün daha doğusundaki koyları haritada göstermemişssiniz, başka bir haritada da bulamıyorum, bu konuda Datça koylarını daha kapsamlı gösteren bir harita mevcut mudur yada siz hazırlayabilir misiniz.

    En derin sevgi ve saygılarımla

  5. Gerçekten güzel bir paylaşım emeğinize sağlık. Bu koylardan hangileri daha bakir kamp yapmak için ve içme suyu olan (dere çeşme vs ) bilgilendirirseniz sevinirim .

  6. Merhaba cok guzel hazirlamişsiniz tesekkur ederiz bir sorum olacak izninizle:
    Poyraz liman dediginiz koyun baska isimleri var mi?(tekir koyu /bükcez) gibi

  7. Valla anlatıp duruyorsunuz.Datcada yol yoktu,kalabalık yoktu,hayat sade idi.Önce yollar yapıldı,sonra doğa yazarları yazdı durdu.Sonuç.Datca büyük şehir kalabaliklarini ağırlamaya başladı,Ankara nin yarışı burda,her yer kalabalık,koylarda palamutbükünde kalabalıktan denize giremedik.Ben eski Datçayi özlüyorum.kusura bakmayın.Saygılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir