Çeşmeköy Evleri

Datça ile ilgili yaptığım 7-8 yıl öncesine kadar giden sayfalarımı wordpress ile çalışmaya başladıktan sonra arşiv’e atmam gerekti. Hızla değişen bir Datça var, bu sayfalarımın bazıları  bu açıdan daha önemli. Örnek bu sayfamda 2010 yılında Çeşmeköy’deki bir gezim anlatılıyor. Bu sayfada göreceğiniz ağa konağı geçen yıllarda yandı, yanmış halini görmek içimden gelmedi. Diğer yandan bu sayfalarda o günlerde görüştüğüm, fotoğrafını çektiğim ama bugün hayatta olmayan kişiler de var.

Çeşmeköy eski kentsel dokusunu koruyan bir yerleşim olarak o yıllarda büyük ilgimi çekmişti, geçen yıllarda bu dokunun korunması açısından pek bir çaba göremedim.

14 Nisan 2010 tarihinde arkadaşım Mehmet bey ile yarımadanın Betçe tarafına doğru yola çıktık . Bu sıralarda bahçe işleri ile bayağı uğraştım , biraz değişiklik olur dinlenirim dedim . Bir çok gezimde olduğu gibi bir planım yoktu , bakalım tesadüfler bizi nereye götürecekti . Önce Sındı köyüne uğradık amacım kooperatiften petek bal almaktı , onların balına bayağı alıştım . Sındı Kooperatifi ve sorunlarıyla ilgili ayrı bir sayfa yapacağım ; bayağı bir mücadele veriyorlar.

Ardından Yaka köyündeki Knidos Akademiye uğradık , heykeller bahçenin değişik yerlerine yerleştirilmiş, onların fotoğraflarını çektik . Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat akademisi ile de ayrı bir sayfa yapıp bundan sonra Akademi ile ilgili çektiğim fotoğrafları orada toplayacağım .

Çeşmeköy ile ilgili daha önce bilgi vermiştim , Yaka’dan sonra Knidos yolu üzerinde fotoğraftaki gibi yörede horasan denilen, tuğla ve taş duvar örmekte kullanılan kum tepeciğinin olduğu yerde bir başka tepe üzerinde bir yel değirmeni var , daha önce değirmenin fotoğraflarını aşağıdan çekmiştim ,Mehmet bey’e biraz daha yakından çekelim mi deyince tepeye doğru yol aldık.

İki tepenin arasından Çeşmeköy görünüyordu , işte bu görüntü bugünkü konum oldu;Çeşmeköy evleri , daha sonraki kısımlarda bu evlerin ve Ağa konağının fotoğraflarını göreceksiniz .

Datça’da değirmenler özel şahıslara ait olduğu için araziyle birlikte satılıyorlar. Bu değirmenin akıbeti de öyle olmuş sanıyorum , ileride bir ev de görüldüğü için fotoğrafını uzaktan çekmek durumunda kaldım . Satın alanların çoğu bu yapıları konut şeklinde kullanma durumuna gidiyorlar burada da alt kısımda bir soba borusu görülüyor.

Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir